WAPSERVEEN – Het is half maart. Terwijl het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch het aantal Coronabedden en de inzet van professionals opschaalt, wordt bij de buren van Tolbrug Revalidatie de kliniek afgesloten van de polikliniek. Eén van de coronamaatregelen binnen de revalidatie. Maar naast deze noodzakelijke maatregelen zet Tolbrug meteen in op een nieuwe en innovatieve manier van werken. Een manier van werken die is gebaseerd op de werkwijze van Rehab Academy uit Wapserveen. Een klein en vast team van professionals komt naast het verplegend personeel op de kliniek te staan. Een aantal dagen later is de eerste klinische revalidatieafdeling in Nederland zonder ‘half uurtjes rooster’ een feit. Revalidanten geven samen met een revalidatiecoach hun eigen revalidatie vorm. Binnen een week is het effect zichtbaar. De klinische revalidanten laten meer initiatief zien, denken zelf actiever mee en geven aan meer zelfwaardering te voelen. Dat was precies de bedoeling toen Tolbrug revalidatie Rehab Academy inhuurde om deze zorginnovatie en transformatie mee vorm te geven. Vanaf deze week gaat ook de polikliniek starten met deze nieuwe aanpak.
Wanneer de Coronacrisis zich half maart aandient, ziet Annette van Kuijk, medisch directeur van Tolbrug medisch specialistische revalidatie, haar kans schoon. Eerder dan gepland is dit het moment om over te stappen naar de nieuwe werkwijze. Een transformatie om mensen beter voorbereid naar huis te sturen, gebaseerd op de werkwijze van Rehab Academy. Al anderhalf jaar is Tolbrug zich samen met Rehab Academy hierop aan het voorbereiden. Essentiële elementen van het revalidatieprogramma worden anders ingericht. Elke revalidant krijgt een eigen revalidatiecoach die samen met hem of haar gaat kijken en zoeken naar wat er nodig is. Alles is erop gericht om zo snel en goed voorbereid als mogelijk weer naar huis te kunnen. Dat is waar de revalidatie om draait. Een klein team van therapeuten en verpleegkundigen, draait samen met de revalidanten de hele kliniek zonder dat een rooster voorschrijft wat er wanneer moet gebeuren. Het team trekt allerlei activiteiten uit de kast om (mede)revalidanten in beweging te krijgen en ze hun eigen grenzen te laten verkennen en herkennen.
‘Het leven is niet in halve uurtjes te vangen. Hoe kun je dan mensen opnieuw leren leven en meedoen met een beperking, als je de revalidatie opknipt in halve therapie-uurtjes? Wanneer mensen na hun revalidatietraject naar huis vertrekken zijn ze nog te afhankelijk van het behandelteam. Pas thuis dringt de nieuwe werkelijkheid echt goed tot mensen door. Wat betekent het om met hersenletsel, een dwarslaesie of een amputatie door het leven te gaan voor mij en voor mijn naasten? Daar is men dan onvoldoende op voorbereid, zien wij te vaak tijdens de trainingsprogramma’s die wij zelf organiseren’, zegt Inge Vuijk van Rehab Academy.
‘De nieuwe aanpak is er één van kleinschaligheid. Behalve dat revalidanten hierdoor meer initiatief leren nemen en zelf leren nadenken over wat ze echt belangrijk vinden en willen leren, draagt deze aanpak ook bij aan de inperking van de verdere verspreiding van het Coronavirus. In navolging van de kliniek gaat de polikliniek half juni starten met deze nieuwe manier van werken’, aldus van Kuijk. De timing is perfect. De coronacrisis als versneller van een broodnodige zorginnovatie. Tolbrug revalidatie heeft deze unieke en gedurfde stap gezet. Liep al voorop in denken en loopt nu ver voor in doen binnen revalidatieland, waarbij de nieuwe doelgroep ex-COVID-19 revalidanten meteen mee profiteren.
_______________________________________________________________________________
Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Inge Vuijk – Rehab Academy
T: 06 46281959
Of
Annette van Kuijk – directrice Tolbrug revalidatie
T: 0735535666
Voor meer informatie over Rehab Academy: www.rehabacademy.nl
Voor meer informatie over Tolbrug: www.jeroenboschziekenhuis.nl/tolbrug-revalidatiegeneeskunde