Programma Onbeperkt Meedoen

Training Onbeperkt Meedoen

Meedoen met een beperking is niet vanzelfsprekend. 
Je kunt het wel leren!

Wat zijn jouw dromen voor 2024?

Voel je je beperkt door je dwarslaesie, amputatie, hersenletsel of andere fysieke beperking of die van je partner? Ben je ontevreden, maar weet je niet waarover? Wil je meer uit je leven halen? Kun je een duwtje in de rug gebruiken? Benieuwd naar wat er nog wel kan?
Meld je dan nu aan voor het trainingsprogramma ‘Onbeperkt Meedoen!’ van Rehab Academy.

Het trainingsprogramma

Het traject duurt 4 maanden en bestaat uit:
> een uitgebreid kennismakingsgesprek bij jou thuis
> een start(mid)week
> 4 losse trainingsdagen
> een trainingsweekend
> coaching thuis en/of op het werk
> doorlopende (online) coaching en begeleiding

Voor een indruk van dit programma bekijk de video-impressie.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

>> Je leven op zijn kop

Wanneer je je in een rolstoel gaat voortbewegen of met een prothese gaat lopen, staat je leven op zijn kop. Niet alleen jouw leven, maar ook dat van je partner, kinderen, ouders en vrienden. Wat heb jij en wat hebben zij dan nodig?
De dingen die vanzelfsprekend waren zijn dat niet meer. De mensen om je heen zijn sneller geworden dan jij. Hoe zorg je er dan voor dat je zelf de touwtjes in handen houdt? Hoe blijf je de dingen doen die jij belangrijk vindt? Heb je een doel voor ogen? Heb je scherp wat je wil en waarvoor je je bed uit komt? En je partner/kinderen/ouders? Hebben zij scherp hoe ze verder willen?

 

>> Jezelf opnieuw uitvinden

Het vraagt tijd om jezelf opnieuw uit te vinden. Dat geldt ook voor de rest van je gezin. Wat is nog steeds belangrijk en wat niet meer? Waar liggen je grenzen en wat zou je heel graag willen veranderen? Eenmaal thuis loop je tegen de meest uiteenlopende dingen aan. Van de roltrap op het trainstation tot een buurman die niet meer weet hoe hij je moet begroeten; van de thuiszorg die elke dag in je huis komt tot de WMO-aanvragen waarmee je aan de slag moet; van de keuken die lelijk is aangepast tot de tribune bij de club van je kinderen waar je niet meer zomaar op komt. Allemaal dilemma's en vragen die om oplossingen vragen, jouw oplossingen!
We helpen jou en je naasten graag om die oplossingen te vinden en samen te zoeken naar hoe het wel kan.

 

>> Omgaan met life-events

Ook wanneer na jaren je situatie opnieuw verandert, vraagt het soms tijd om één en ander weer eens op een rijtje te zetten.
Wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest; je kinderen het huis uit gaan; je te zwaar bent geworden; je een dagje ouder wordt of als je er alleen voor komt te staan. Het zijn grote veranderingen die om tijd en aandacht vragen. Hoe ga je ermee om? Wat is de impact op je dagelijkse manier van doen? Wat is het effect op je zelfstandigheid? Welke regelingen zijn van toepassing geworden?
Ook dan helpt het als je dat niet alleen hoeft uit te vinden en kunt afkijken bij of sparren met anderen in een vergelijkbare situatie. Een cursus biedt je de tijd, ruimte en expertise om voor jezelf scherp te krijgen hoe je verder wilt en wat of wie daarvoor nodig is.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

 

>> Het programma start aan de keukentafel

Onze programma's starten bij jou thuis met een vrijblijvend en uitgebreid kennismakingsgesprek.
In je eigen omgeving gaan we in gesprek over jouw dilemma's en vragen. Samen zetten we op een rijtje wat er veranderd is en wat niet. We helpen je om samen met de mensen om je heen een totaalplaatje te krijgen van de nieuwe situatie. Daarnaast krijg je een beeld van hoe wij werken. Jij bepaalt vervolgens zelf of je in wil stromen in ons programma en waarmee je concreet aan de slag wil.
Op basis van dit gesprek doen we een voorstel voor een programma maat, afgestemd op de dilemma's en vragen die jij en je partner/kinderen/ouders hebben.

 

>> Samen met anderen aan de slag

Het programma is intensief en duurt ongeveer 4 maanden. We starten met een gezamenlijke start(mid)week. Door met anderen op pad te gaan kun je bij elkaar afkijken en van elkaar leren. De groepssamenstelling kiezen we op basis van de individuele doelen.
In die eerste week geef je een boost aan je eigen doelen. We doen die week veel, zodat snel duidelijk wordt hoe je de dingen doet. Mis je telkens kansen omdat je de kat uit de boom kijkt? Ga je juist steeds over je eigen grenzen heen of die van anderen? We geven doorlopend feedback op wat we zien, zonder dat we daarover oordelen. Op die manier word je je bewust van hoe handig je de dingen doet. Daarnaast komen dingen als boodschappen doen en koken voorbij. Dat regelen we met elkaar. Na twee dagen sluiten ook de partners aan. Ook zij gaan aan de slag met hun eigen doelen en kunnen daarbij leren van elkaar. En natuurlijk gaan jij en je partner met jullie gezamenlijke doelen aan de slag.
In de loop van de cursus zijn er een aantal trainingsdagen en volgt er een weekend waarin we opnieuw met de groep thema's oppakken en samen op pad gaan.

 

>> In de groep werken aan jouw individuele doelen

Er is aandacht voor alle thema's uit de intake. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan voeding, regelingen waar je aanspraak op kunt maken, vermoeidheid of manieren om fit te blijven. Tussendoor is er tijd om met elkaar dingen te ondernemen en dingen op een rijtje te zetten. Partners kunnen met elkaar sparren. We zijn met een groep op pad, maar iedereen bewandelt zijn eigen pad.
Tijdens het hele programma sluiten regelmatig ervaringsexpert of andere experts aan. Wie? Dat is afhankelijk van jouw doelen en vragen.  We hebben een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen om bij af te kijken en experts om antwoord te krijgen op specifieke vragen.

 

>> Thuis aan de slag of op je werk

Gedurende het hele programma kun je bij ons aankloppen met vragen of dilemma's. We denken met je mee en helpen je om de nodige informatie te verzamelen, zodat je zelf handige keuzes kunt maken.
Tussendoor komen we opnieuw thuis langs. Zo kunnen we samen met jou de vertaalslag maken naar praktische dingen in en om huis. Ook gaan we, als je dat wil,  mee naar je werk. Het programma richten we zo in dat het volledig aansluit bij jouw doelen en vragen.

Al met al houden we je een spiegel voor.
Het is aan jou om te kiezen wat je ermee doet.

Anderen over het programma

Lees en bekijk hier de verhalen van de mensen die mee hebben gedaan aan het programma:
> Evaluatieverslag programma 2019
> Videoverslag 2019
> Evaluatieverslag programma's 2019
> Evaluatieverslag programma's 2020/2021 
> Videoverslag 2023  

Voor een toelichting op het programma bekijk deze video.